Voorstel Programma werkgroep Edelsteenkunde 2024

Zoals vorig jaar zullen we oefenen in het gebruik van de toestellen die de werkgroep bezit. Iedereen kan tijdens de vergaderingen ook eigen toestellen en edelstenen meebrengen.
In het begin van het jaar zal Paul Tambuyser een cursus . Het programma zou er concreet ongeveer als volgt uit zien:

Maand Toestel Type steen Opmerking Afbeelding Beschrijving Verslag
Januari theorie en praktijk Kristallografie deel 1
brazilianiet
Zaterdag 13 Januari 2024: Paul Tambuyser Kristallografie deel 1
Als je mineralen en edelstenen verzamelt, moet je ook wat achtergrondkennis hebben. Om mineralen te determineren of ze te herkennen, moeten we een aantal eigenschappen kunnen vaststellen. Of een mineraal groen of geel is dat zien we allemaal wel en een hardheidsschaal van 1 tot 10 is ook niet moeilijk. Zelfs het lezen van een chemische formule is eigenlijk een makkie. Maar komen we aan de kristallografie, dan komt menig verzamelaar in de problemen. Jammer, want de morfologie van kristallen is iets waar we als mineralenliefhebber allemaal mee te maken krijgen. Sterker nog, voor velen zijn gekristalliseerde specimens de topstukken uit hun collectie. Kortom het is weer tijd voor een cursus kristallografie (de vorige dateert al van 10 jaar geleden)!
We zullen ook daarna practisch proberen te toetsen wat we hebben geleerd.
Volgt
Januari theorie en praktijk Kristallografie deel 2
Zaterdag 27 Januari 2024: Paul Tambuyser Kristallografie deel 2
Volgt
Februari theorie en praktijk Kristallografie deel 3 Zaterdag 10 februari 2024: Paul Tambuyser Kristallografie deel 3
Volgt
Februari theorie en praktijk Kristallografie deel 4 densiteit Zaterdag 24 februari 2024: Paul Tambuyser Kristallografie deel 4
Volgt
Maart nieuwe toestellen eigen stenen Zaterdag 9 Maart 2024: algemeen practicum - werken met onze toestellen
Ook vandaag gaan we weer oefenen. En we leggen ons ook nog toe op de nieuwe toestellen die we in de loop van de vorige jaren hebben aangeschaft voor de werkgroep. Er zal dus voldoende kans zijn om te oefenen. Breng weer uw eigen stenen mee. De werkgroep edelsteenkunde beschikt over tal van instrumenten, en recent zijn daar nog een aantal bijgekomen: refractometers, spectroscopen, zware vloeistoffen, polariscopen, dichroscopen,enz. Het werken ermee vraagt echter de nodige ervaring en die kunnen we opdoen tijdens deze practicum vergadering. Ook nieuwkomers of ge´nteresseerden zijn welkom; we helpen jullie graag op weg.
Volgt
April alle toestellen eigen stenen voorbereiding Minerant balans Zaterdag 20 april 2024: voorbereiding Minerant en Kristallografie deel 5
Ook dit jaar zullen we met de Werkgroep Edelsteenkunde een stand hebben op Minerant. Naast informatie over onze activiteiten determineren we er edelstenen van Minerant-bezoekers. Deze vergadering gebruiken we om ons daarop voor te bereiden.
De werkgroep edelsteenkunde beschikt over tal van instrumenten: refractometers, spectroscopen, zware vloeistoffen, polariscopen, dichroscopen,enz. Het werken ermee vraagt echter de nodige ervaring en die kunnen we opdoen tijdens deze practicum vergadering. Ook nieuwkomers of ge´nteresseerden zijn welkom; we helpen jullie graag op weg.
Volgt
Mei alle toestellen publieke determinatie Minerant zaterdag 4 en zondag 5 mei 2024
Zoals de vorige jaren verzorgen we ook in 2024 een stand op Minerant.
Alle hulp is daarbij welkom. In een aangename sfeer krijgen we de kans om de aangeboden stenen te determineren.
Volgt
Juni alle toestellen eigen stenen nabespreking Minerant Zaterdag 15 juni 2024: nabespreking Minerant
Vandaag evalueren we de determinaties van Minerant, en brengen we eventule aanwinsten mee. De werkgroep beschikt over een hele reeks van instrumenten: refractometers, spectroscopen, zware vloeistoffen, polariscopen, dichroscopen,filters,enz. We zullen deze vergadering proberen te werken met deze toestellen. Het werken ermee vraagt echter de nodige ervaring en die kunnen we opdoen tijdens deze practicum vergadering. Ook nieuwkomers of ge´nteresseerden zijn welkom; we helpen jullie graag op weg.
Volgt
Juli-Augustus
Van juli tot augustus is er geen vergadering
Volgt
September alle toestellen eigen stenen vakantievondsten
Zaterdag 14 september 2024: vakantievondsten
De meeste leden van de Werkgroep Edelsteenkunde zijn ook mineralenverzamelaars en gaan er in de zomer steevast op uit om mineralen te zoeken. Deze vergadering is een gelegenheid om je vakantievondsten mee te brengen en te tonen aan de aanwezigen. Verder is er natuurlijk hulp bij het determineren. Overbodig om te vermelden dat deze vergadering zich ook richt tot alle MKA-leden die gedurende hun vakantie een bijzondere vindplaats of een interessant museum bezocht hebben. Verder houden we practicum De werkgroep edelsteenkunde beschikt over tal van instrumenten. Het werken ermee vraagt echter de nodige ervaring en die kunnen we opdoen tijdens deze practicumvergadering. Nieuwkomers of ge´nteresseerden zijn welkom; we helpen jullie graag op weg.
Volgt
October Diamant Voordracht van Eddy Zaterdag 12 october 2024: Eddy Vleeschdrager
later te bepalen in overleg.
Volgt
November alle toestellen alle stenen determinatiedag Zaterdag 9 november 2024: determinatiedag
Deze dag is er heel de dag determinatie samen met de andere werkgroepen. Ook dit jaar zullen we opnieuw een hele dag onze toestellen demonstreren en oefenen. Al onze toestellen staan ter beschikking. Breng dan ook je stenen mee ter determinatie.
Volgt
December alle toestellen Licht / UV Zaterdag 14 december 2024: algemeen practicum - werken met onze toestellen - toermalijn
Dit kalenderjaar zullen we opnieuw focussen op het efficiŰnter gebruik van toestellen. Deze vergadering gaan we ons focussen op de toermalijnen. De werkgroep heeft daarvoor een aantal toestellen ter beschikking. Al onze toestellen staan ter beschikking. Breng dan ook je stenen mee ter determinatie.
Volgt

Overzicht nieuwe toestellen/toepassingen:

Toestel Opmerking Afbeelding
Pl inspector
Electronische goudtester
Digitale warmtegeleiding
Magnetisme
Er is dus nog voldoende potentieel voor de daaropvolgende vergaderingen.