Programma werkgroep Edelsteenkunde 2021

Zoals vorig jaar zullen we oefenen in het gebruik van de toestellen die de werkgroep bezit. Iedereen kan tijdens de vergaderingen ook eigen toestellen en edelstenen meebrengen.
Voorlopig, wegens corona zijn alle vergaderingen natuurlijk onder voorbehoud.

Maand Toestel Type steen Opmerking Afbeelding Beschrijving Verslag
Januari praktijk eigen stenen Zaterdag 09 januari 2021: edelsteenkunde in het digitale tijdperk
Aangezien we deze maand mogelijk nog altijd digitaal moeten vergaderen, plannen we een vergadering rond digitale mogelijkheden en sites op internet.
Volgt
Februari alle toestellen Internet Zaterdag 13 februari 2021: Ook in de maand febrari vergaderen we nog altijd digitaal, deze maal een vergadering rond peridoot. We bespreken ÚÚn edelsteen: peridoot.
Paul zal eerst een presentatie geven.
We kijken naar chemische samenstelling en kristalstructuur en daaruit volgen dan een aantal fysische kenmerken.
Volgt
Maart nieuwe toestellen eigen stenen Zaterdag 13 Maart 2021: nieuwe toestellen - practicum vervangen door zircoon
Ook in de maand maart vergaderen we nog altijd digitaal, deze maal een vergadering rond zircoon. We bespreken ÚÚn edelsteen: peridoot.
Paul zal eerst een presentatie geven.
We kijken naar chemische samenstelling en kristalstructuur en daaruit volgen dan een aantal fysische kenmerken.
Volgt
April alle toestellen eigen stenen practicum Zaterdag 24 april 2021: nieuwe toestellen - practicum
Ook vandaag gaan we weer oefenen. We gaan aandacht geven aan filters zoals de chelsea filter en de Hanneman-Hodgkingson filters. En we leggen ons ook nog toe op de nieuwe toestellen die we in de loop van de vorige jaren hebben aangeschaft voor de werkgroep. Er zal dus voldoende kans zijn om te oefenen. Breng weer uw eigen stenen mee. De werkgroep edelsteenkunde beschikt over tal van instrumenten, en recent zijn daar nog een aantal bijgekomen: refractometers, spectroscopen, zware vloeistoffen, polariscopen, dichroscopen,enz. Het werken ermee vraagt echter de nodige ervaring en die kunnen we opdoen tijdens deze practicum vergadering. Ook nieuwkomers of ge´nteresseerden zijn welkom; we helpen jullie graag op weg.
Volgt
Mei dichtheid eigen stenen practicum Zaterdag 29 mei 2021: practicum en magnetisme in edelstenen
Nabespreking van de ervaringen op Minerant en magnetisme in edelstenen
We gaan weer practisch aan de slag. We bekijken hoe we magnetisme kunnen gebruiken bij het determineren van edelstenen. van de edelstenen die ter beschikking staan, en bekijken de gevoeligheid voor magnetisme. De werkgroep edelsteenkunde beschikt over tal van instrumenten: refractometers, spectroscopen, zware vloeistoffen, polariscopen, dichroscopen,enz. Het werken ermee vraagt echter de nodige ervaring en die kunnen we opdoen tijdens deze practicum vergadering. Ook nieuwkomers of ge´nteresseerden zijn welkom; we helpen jullie graag op weg.
Volgt
Juni dichtheid eigen stenen practicum Zaterdag 12 juni 2021: Spectroscopen en spectrometers
De werkgroep edelsteenkunde beschikt over tal van instrumenten: refractometers, spectroscopen, zware vloeistoffen, polariscopen, dichroscopen,enz. Een nuttig apparaat, waar nog te weinig gebruik van gemaakt wordt zijn de spectroscopen. We zullen deze vergadering proberen te werken met deze toestellen. Het werken ermee vraagt echter de nodige ervaring en die kunnen we opdoen tijdens deze practicum vergadering. Ook nieuwkomers of ge´nteresseerden zijn welkom; we helpen jullie graag op weg.
Volgt
Juni - Augustus Van juli tot augustus is er geen vergadering Volgt
September alle toestellen eigen stenen vakantievondsten en voorbereiding Minerant Zaterdag 11 september 2021: voorbereiding Minerant
Ook dit jaar zullen we met de Werkgroep Edelsteenkunde een stand hebben op Minerant. Naast informatie over onze activiteiten determineren we er edelstenen van Minerant-bezoekers. Deze vergadering gebruiken we om ons daarop voor te bereiden.
De werkgroep edelsteenkunde beschikt over tal van instrumenten: refractometers, spectroscopen, zware vloeistoffen, polariscopen, dichroscopen,enz. Het werken ermee vraagt echter de nodige ervaring en die kunnen we opdoen tijdens deze practicum vergadering. Ook nieuwkomers of ge´nteresseerden zijn welkom; we helpen jullie graag op weg. vakantievondsten
Volgt
September alle toestellen publieke determinatie Minerant zaterdag en zondag 25 en 26 september 2021
Zoals de vorige jaren verzorgen we ook in 2021 een stand op Minerant.
Alle hulp is daarbij welkom. In een aangename sfeer krijgen we de kans om de aangeboden stenen te determineren.
Volgt
October (Diamanttester?) Diamant Prospectie en ontginning van diamant Zaterdag 09 october 2021: Eddy Vleeschdrager
Reeds de derde voordracht in rij van Eddy, deze altijd boeiende voordrachten zij een vaste waarde voor de werkgroep. Zoals de vorige keren zal Eddy ons in een boeiende voordracht deze maal onderhouden over een later te bepalen onderwerp.
Volgt
November alle toestellen alle stenen determinatiedag Zaterdag 13 november 2021: determinatiedag
Deze dag is er heel de dag determinatie van 9u30 tot 17u00, samen met de andere werkgroepen. Na een onderbreking vorig jaar, hopen we dit jaar opnieuw een hele dag onze toestellen te demontrerne en te oefenen. Op de vorige determinatiedag hebben wij ons toegelegd op het gebruik van de polariscoop. Deze determinatiedag zullen we onze aandacht richten op densiteit. Maar ook onze andere toestellen staan ter beschikking. Breng dan ook je stenen mee ter determinatie
Volgt
December alle toestellen stenen van organische oorsprong Zaterdag 04 december 2021: algemeen practicum - werken met onze toestellen - densiteit
Dit kalenderjaar zullen we opnieuw focussen op het efficiŰnter gebruik van toestellen. Deze vergadering gaan we opnieuw foscussen op densiteit bij de determinatie van edelstenen. We zullen zowel onze weegschaal als de zware vloeistoffen daarvoor gebruiken. We beginnen het jaar met te oefenen op onze toestellen om de vorig jaar opgedane ervaring te verbreden. Zodat we verder bouwen op de ontstane dynamiek. Alle toestellen van de werkgroep zullen voorhanden zijn. Iedereen wordt dan ook uitgenodigd om eigen stenen mee te brengen. We gaan ook de werking van een aantal toestellen proberen te vergelijken, zoals de spectrometer en de spectroscoop.
Volgt

Overzicht nieuwe toestellen/toepassingen:

Toestel Opmerking Afbeelding
Pu inspector
Electronische goudtester
Digitale warmtegeleiding
Magnetisme
Er is dus nog voldoende potentieel voor de daaropvolgende vergaderingen.